OTAK-OTAK SIAM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

2 keping ikan merah

Sedikit pucuk ubi

1 batang serai

1 cm halia

1 cawan santan pekat

Sedikit daun pisang

Gula dan garam

 

BAHAN KISAR

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

10 tangkai cili kering

1 cm kunyit

1 biji telur

1 cawan air asam jawa

 

CARA

  1. Masukkan bahan kisar di dalam periuk bersama santan,garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
  2. Masukkan ikan merah, gaul rata dan perapselama sejam dalam petisejuk.
  3. Panaskan air kukusan.
  4. Kemudian alaskan pucuk ubi di atas daun pisang lalu letakkan sekeping ikan merah diatasnya bersama kuah lalu dibungkus kemas.
  5. Akhir sekali, kukus sehingga daun pisang menjadi layu.

 

 

 

 

 

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan