NASI PELANGI & MACKAREL TANDORI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN NASI PELANGI

3 cawan beras wangi

3 ½ cawan air

¼ kiub pati ayam

3 sudu besar minyak masak

Sedikit pewarna merah, hijau dan kuning

Garam

 

BAHAN MACKAREL TANDOORI

2 keping mackerel

4 sudu besar rempah tandori

 

CARA

  1. UNTUK NASI PELANGI : Di dalam periuk, tanak nasi seperti biasa, masukkan kiub pati ayam.
  2. Apabila nasi hampir masak, masukkan minyak masak. Kemudian titiskan sedikit pewarna merah, kuning, hijau dan biru. Pastikan nasi masak barulah dikacau.
  3. UNTUK MACKAREL TANDOORI : Perapikan bersama rempah tandoori.
  4. Kemudian bakar di atas kuali.
  5. Hidangkan mackarel tandoori dengan nasi pelangi.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan