DONBURI OXTAIL STEW

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

1 cawan nasi beras Jepun/wangi

3 tangkai baby sawi – celur & tabur lada sulah

2 biji terung bulat – celur & tabur lada sulah

 

BAHAN EKOR LEMBU

1 batang ekor lembu

2 ulas bawang putih – cincang

1 labu bawang Holland – belah dua

4 sudu besar puri tomato

3 sudu besar cili kisar

2 biji tomato

1 sudu besar sos tiram

2 sudu besar sos cili

2 sudu besar sos tomato

Garam

 

CARA

  1. Reneh ekor lembu hingga empuk. Ketepikan.
  2. Tumiskan bawang putih, masukkan bawang Holland dan cili kisar.
  3. Kemudian masukkan puri tomato, sos tiram, sos cili dan sos tomato. Sebatikan.
  4. Tuangkan tumisan di dalam periuk ekor lembu tadi. Reneh sehingga kuah agak pekat dan berkilat.
  5. Setelah masak, hidangkan bersebelahan dengan nasi, terung dan sawi.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan