NASI KAROT

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

2 cawan beras basmathi

1 cawan lobak merah – parut

1 labu bawang besar – cincang

½ sudu kecil serbuk kunyit

½ sudu kecil biji sawi

2 tangkai cili kering

1 tangkai daun kari

1 sudu kecil garam masala

¼ cawan gajus

1 sudu besar minyak sapi

1 sudu besar minyak masak

3 cawan air

Sedikit daun ketumbar

 

CARA

  1. Rendam beras basmathi selama 20 minit. Tuskan.
  2. Masukkan beras ke dalam periuk bersama air dan kiub ayam. Tanak nasi seperti biasa. Setelah nasi masak ketepikan seketika.
  3. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumis biji sawi, gajus dan cili kering.
  4. Setelah gajus agak garing, masukkan bawang besar, serbuk kunyit, garam masala dan daun kari.
  5. Kacau hingga sebati dan masukkan lobak merah yang telah diparut.
  6. Apabila lobak merah sudah sebati, tutup api. Tuangkan tumisan kedalam periuk nasi yang telah masak. Kacau nasi hingga bercampur dan sebati. Tutup tudung periuk seketika.
  7. Setelah siap, bolehlah dihidangkan dengan lauk-pauk kegemaran.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan