NASI BUKHARI DAGING

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

3 cawan beras basmathi

500 gm  daging – potong nipis

3½ cawan air

2 sudu besar rempah bukhari

½ cawan susu cair

2 sudu besar sos tomato

½ cawan kismis

2 helai daun pandan – siat dan simpul

1 batang serai – titik

3 cm halia – kisar

5 ulas bawang merah – hiris

2 ulas bawang putih – kisar

2 sudu besar minyak sapi

1 sudu besar minyak jagung

1 sudu kecil serbuk pati ayam

Sedikit daun pudina

Sedikit daun Ketumbar

Pewarna kuning

Garam dan gula

 

BAHAN REMPAH

2 batang kulit kayu manis

3 kuntum bunga lawang

5 kuntum cengkih

3 biji pelaga

 

CARA

  1. Panaskan minyak sapi dan minyak jagung, tumiskan bahan rempah, daun pandan, serai sehingga harum.
  2. Masukkan bawang merah , halia, serai dan bawang putih dan rempah bukhari. Tumis sehingga wangi.
  3. Masukkan daging , serbuk pati ayam, air, garam dan gula. Masak sehingga daging betul-betul empuk.
  4. Setelah daging empuk, masukkansusu cair dan sos tomato. Biarkan ia mendidih seketika.
  5. Selepas itu, bolehlah masukkan beras basmathi, daun ketumbar dan daun pudina. Tutup rapat periuk, tanak sehingga masak.
  6. Apabila nasi hampir kering, letak beberapa  titis pewarna kuning dan kismis. Tutup kembali periuk dan tanak kembali nasi.
  7. Setelah nasi masak,terus gemburkan nasi supaya  warna dan kismis serata.
  8. Tabur bawang goreng, daun pudina dan ketumbar. Hidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan