BAHAN-BAHAN:
1 kg beras basmathi – remdam 30 minit & toskan
4 sudu besar minyak sapi
4 sudu besar minyak jagung
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 kuntum cengkih
1 labu bawang besar
BAHAN KISAR :
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia – tumbuk kasar
1 sudu besar ketumbar – tumbuk kasar
½ sudu besar jintan manis – tumbuk kasar
½ sudu besar jintan putih – tumbuk kasar
1300 ml santan
Garam secukup rasa
3 tangkai daun ketumbar – potong kecil
3 tangkai daun pudina – potong kecil
½ cawan bawang goreng
CARA MENYEDIAKAN:
- Panaskan minyak, masuk rempah, kacau sebentar.
- Masukkan bawang besar, kacau hingga kuning.
- Masukkan bahan kisar, kacau hingga garing.
- Masukkan ketumbar dan jintan. Kacau sebentar.
- Masukkan santan dan garam,
- Masukkan beras, kacau hingga kering.
- Taburkan daun ketumbar, pudina dan bawang goreng.
- Masak dengan api kecil selama 30 minit.