NASI ARAB

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

2 bungkus sup bunjut

2 labu bawang besar – belah 6

4 ketul ayam atau daging

1 sudu besar rempah bariani

2 cawan beras basmathi

1 labu bawang besar – potong dadu

4 sudu besar minyak sapi – untuk menumis

1 sudu kecil lada hitam

1 biji buah pelaga

2 kuntum bunga cengkih

Rempah bunjut sup tulang – kisar halus dengan kuah sup atau tumbuk halus

3 cawan sup tulang

1 biji tomato – potong dadu

Sedikit pewarna kuning

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Beras direndam selama 20 minit dan tos kan.
  2. Panaskan minyak sapi dan tumiskan lada hitam, pelaga, cengkih, bawang besar, tomato dan rempah bunjut yang dikisar hingga garing.
  3. Masukkan sup tulang dan biarkan mendidih seketika 5 hingga 10 minit.
  4. Beras dan ayam perap diselang selikan dalam periuk.
  5. Apa bila sudah kering boleh letakkan pewarna kuning dan biarkan seketika tanpa dikacau. Tunggu sehingga nasi masak.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan