AYAM TANDOORI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam

 

BAHAN PERAPAN:

1 sudu besar serbuk cili

1 sudu besar serbuk kunyit

1 sudu besar serbuk lada sulah

1 sudu besar serbuk ketumbar

1 sudu besar serbuk jintan manis

1 sudu besar serbuk jintan putih

3 labu bawang besar

15 ulas bawang putih

2 cm hirisan halia

2 sudu kecil garam

3 biji buah pelaga

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar marjerin

2 ikat daun pudina

2 biji lemon

1 cawan susu cair

2 ikat daun ketumbar

2 sudu besar sos tiram

Sedikit pewarna merah

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Cara membuat tairu, potong lemon dan gunakan setengah sahaja. Kemudian perahkan ke dalam satu cawan susu cair. Kacau sebati. Susu cair akan berubah tekstur. Boleh juga gunakan yoguht biasa sahaja.
  2. Cara membuat bahan perapan, campurkan kesemua bahan rempah ratus ke dalam mesin pengisar. Perah satu biji lemon ke dalamnya. Kemudian masukkan tairu atau yogurt. Kisar bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
  3. Selepas itu, sediakan ayam dan lumurkan bahan perapan.
  4. Perapkan ayam di dalam bekas selama 5 jam atau semalaman.
  5. Kemudian bakar di dalam ketuhar pada suhu 170⁰C selama 1 jam.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan