MURTABAK KEJU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN KULIT

3 cawan tepung gandum

1½ cawan air

1 sudu besar marjerin

2 sudu besar susu pekat manis

1 sudu besar minyak masak

1 bji telur

Garam

 

BAHAN INTI

500 gm daging kisar

6 biji bawang besar – potong dadu

2 ulas bawang putih – potong dadu

1 cm halia – tumbuk

½ sudu besar rempah beriani

½ sudu besar rempah kari

4 biji telur

Sedikit serbuk kunyit

Sedikit minyak sapi

Sedikit keju cheddar

Garam

 

BAHAN JERUK BAWANG

2 labu bawang besar- hiris nipis

2 tangkai cili merah – hiris nipis

1biji limau kasturi – perah ambil jus

Sedikit cuka

Sedikit perasa rose

Sedikit pewarna merah

Gula dan garam

 

CARA

  1. KULIT : Satukan ke semua bahan kulit, kecuali air tuang sedikit demi sedikit.
  2. Uli doh sehingga tidak melekat pada tangan. Uli bentuk bebola dan letakan sedikit marjerin pada bebola agar doh bercantum. Perap bebola doh selama 4 jam.
  3. BAHAN INTI : Tumis bawang putih , halia dengan minyak sapi, rempah beriani, rempah kari dan serbuk kunyit sehingga naik bau.
  4. Kemudian masukkan daging, biarkan ia masak seketika. Masukkan bawang besar dan gaulkan sebati dengan daging.
  5. Tambah sedikit lagi serbuk kunyit, rempah kari dan rempah beriani serta garam secukup rasa.
  6. Pecahkan telur, kacau sebati. Kacau sehingga inti masak.
  7. Ambil bebola doh, tebar lebar. Letakkan inti dan taburkan keju cheddar. Lipat empat segi, masak di atas kuali leper sehingga masak.
  8. JERUK BAWANG : Satukan ke semua bahan jeruk bawang dan gaul sebati. Sebatikan rasa antara manis dan masam. Simpan seketika di dalam peti sejuk, sebelum dihidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan