MOUSSE TRIFLE OREN COKLAT

BAHAN MOUSSE COKLAT

250 gm coklat

300 ml krim putar bukan tenusu

40ml susu segar

1 3/4 sudu besar gelatin

20 gm gula kastor

 

BAHAN MOUSSE OREN

1 biji parutan kulit oren

60 ml jus oren

300 ml krim putar bukan tenusu

1 1/2 sudu besar gelatin

55 gm gula kastor

 

BAHAN LAIN

1 biji kek span – dipotong dadu kecil

Emping jagung secukupnya

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Untuk menyediakan mousse coklat, satukan susu segar dan gelatin. Gunakan kaedah ‘double boil’ dan kacau sehingga gelatin cair. Ketepikan.
  2. Dengan kaedah sama, cairkan coklat bar. Ketepikan.
  3. Dalam mangkuk lain, putarkan krim putar dan gula sehingga kental.
  4. Ambil 1/3 daripada adunan krim putar, masukkan ke dalam adunan coklat. Kaup balik hingga sebati. Kemudian, masukkan pula campuran gelatin dan kaup balik lagi hingga rata. Masukkan ke dalam peti sejuk seketika.
  5. Sediakan orange mousse pula. Satukan jus oren dan gelatin ke dalam mangkuk. Gunakan kaedah double boil dan kacau sehingga gelatin larut. Biarkan sejuk.
  6. Dalam mangkuk lain, masukkan krim putar, parutan kulit oren dan gula. Pukul sehingga kental. Masukkan campuran gelatin tadi kedalam krim putar dan kaup balik hingga sebati.
  7. Seterusnya, sediakan cawan atau acuan yang bersesuaian dan masukkan sedikit kek span untuk bahagian dasarnya. seterusnya masukkan mousse coklat. Diikuti dengan emping jagung. Akhir sekali letakkan mousse oren.
  8. Sejukkan sekurang kurangnya 3 jam dalam peti sejuk sebelum dihidang.