Skip to Content

Saturday, August 19th, 2017
WATERMELON COOKIES

WATERMELON COOKIES

Saji Online

BAHAN A

¾ cawan mentega

¾ cawan gula kastor

½ sudu kecil esen vanila

1 biji telur

 

BAHAN B- AYAK

2 cawan tepung gandum

¼sudu kecil serbuk penaik

Secubit garam

 

BAHAN C

Sedikit pewarna hijau

Sedikit pewarna merah

Cip coklat secukupnya

 

CARA

  1. Putarkan bahan A hingga kembang.Masukkan bahan B, sedikit dan adun menjadi doh.
  2. Ambil 1 cawan doh dan bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian warnakan hijau dan satubahagian lagi dibiarkan pada warna asal.
  3. Lebihan doh warnakan merah dan golekkan bulat memanjang.
  4. Canai doh yang tidak berwarna, letakkan doh merah atasnya dan gulung kemas.
  5. Kemudian canai doh hijau dan letakkan pula di atas doh tadi dan gulung kemas.Gulung kemas dan bungkus dalam pembalut plastik. Simpan dalam peti sejuk semalaman.
  6. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dan gris loyang pembakar dengan sedikit mentega.
  7. Keluarkan doh dari pembalut plastik, potong doh menjadi bulat. Potong ditengah bulatan doh untuk dijadikan bentuk sebilah tembikai.
  8. Tekankan beberapa biji cip coklat sebagai biji tembikai. Bakar dalam ketuhar selama 15 minit.
Previous
Next