BAHAN ALFREDO:
100 gm makaroni (direbus dengan minyak dan sedikit garam terlebih dahulu )
60 gm hirisan daging ayam panggang
1 ulas bawang merah ( dicincang )
1 ulas bawang putih ( dicincang )
½ sudu kecil lada hitam ( diketuk )
½ cawan krim masakan
Garam secukup rasa
1 sudu besar keju parmesan
Daun selasih segar secukupnya
Minyak zaitun
CARA MENYEDIAKAN:
- Panaskan pan, masukkan sedikit minyak zaitun, tumis bawang merah, bawang putih sehingga naik bau, masukkan ayam, kacau sebentar.
- Masukkan krim masakan, apabila mendidih, masukkan pasta makaroni dan kacau mesra.
- Kemudian masukkan sedikit garam, lada hitam dan daun selasih segar. Kacau lagi. Matikan api dan taburkan diatas makaroni dengan keju parmesan.
BAHAN INTI PUFF
100 gm hirisan daging ayam / daging ayam cincang
1 batang lobak putih ( kecil – dan dipotong memanjang )
½ batang timun jepun ( dipotong memanjang )
1 tangkai cili merah ( dipotong memanjang )
2 ulas bawang putih ( dicincang )
1 sudu kecil lada hitam
½ cawan krim masakan
Garam secukup rasa
8 potongan puff pastry ( boleh buat sendiri atau beli )
1 biji telur kuning
Sedikit minyak zaitun
CARA MENYEDIAKAN:
- Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan ayam dan kacau mesra. Kemudian masukkan lobak putih, timun jepun, cili merah dan lada hitam.
- Masukkan pula krim masakan, apabila agak pekat masukkan garam, kacau sebentar dan matikan api.
- Sejukkan dahulu sebelum di isi dalam puff. Apabilla siap diisi dalam puff, sapukan telur kuning pada permukaan puff.
- Bakar puff pada suhu 190 hingga 200⁰C selama 35 minit.