AYAM PANGGANG SYRIA

BAHAN REBUSAN:

½ ekor ayam daging

1 sudu kecil cengkih ( rebusan )

1 sudu kecil lada hitam ( rebusan )

1 bunjut rempah ratus

1 ½ sudu garam

1 liter  air

 

BAHAN PERAPAN:

2 sudu besar madu

1 ½ sudu kecil garam kasar

1 sudu kecil lada hitam (dihancurkan)

1 sudu kecil serbuk bawang putih (pilihan )

1 sudu kecil daun pasli kering/ segar ( dicincang )

1 sudu kecil daun selasih kering / segar ( dicincang )

½ biji lemon ( perahan )

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Didihkan air, masukkan bahan untuk rebusan, seperti rempah ratus bunjut , lada hitam , cengkih dan garam.
  2. Kemudian masukkan ayam, rebus ayam selama  5 hingga 6 minit. Kemudian angkat ayam dan toskan.
  3. Lumurkan kesemua bahan perapan pada ayam kecuali perahan lemon. Biarkan  perapan selama 30 minit.
  4. Panaskan ketuhar 180 hingga 190⁰C. Bakar ayam selama 25 hingga 30 minit. Apabila ayam siap dibakar, perah lemon diatas permukaan ayam. Siap untuk dihidangkan.

TIP CHEF : Lebihan air rebusan untuk ayam boleh dijadikan sup sampingan untuk ayam panggang ini.