GULUNGAN CAESAR SALAD

BAHAN CAESAR DRESSING:

7 ulas   bawang putih ( dicincang )

1 sudu besar djon mustard

2 sudu besar mayonis

½ cawan minyak zaitun extra virgin

2 sudu besar perahan lemon ( boleh ganti dengan cuka tetapi 1@ ½ sudu besar sahaja )

1 sudu besar    anchovies fillet ( dicincang )

1 sudu kecil serbuk lada sulah

1 sudu besar parutan keju parmesan

 

CARA MENYEDIAKAN:

Satukan semua bahan diatas dalam mangkuk, kacau sehingga sebati. Ketepikan.

 

BAHAN JAPANESE SESAME DRESSING:

6 sudu besar bijan ( dipanggang dahulu atau disangai )

5 sudu besar mayonis jepun

4 sudu besar cuka beras

2 sudu besar gula

3 sudu besar kicap ( masin )

3 sudu besar minyak bijan

 

CARA MENYEDIAKAN:

Bijan yang telah disangai, ditumbuk atau dikisar, kemudian satukan ke semua bahan diatas, menggunakan spatula atau whisk sehingga sebatI.  Siap untuk digunakan.

 

TIP CHEF : Untuk resepi sesame dressing asli akan menggunakan sedikit mirin ( chef tidak menggunakan mirin kerana ianya daripada rice wine, untuk mendapatkan cuka beras boleh beli dipasaraya, antara jenama ialah  mitsukan)

 

BAHAN WRAPPING CAESAR SALAD

2 keping  roti pita nipis

4 sudu besar mayonis

100 gm  hirisan daging ayam panggang

4 sudu besar  parutan keju parmesan

4 keping  lettuce

4 keping  lettuce crispy / rocket

4 keping  lettuce baby romaine

4 biji  tomato ceri

1 biji  telur rebus ( dihiris halus )

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Sapu mayonis atas permukaan roti pita, susun semua jenis lettuce dibahagian hujung. Kemudian susun hirisan ayam, buah tomato, telur dan taburkan keju parmesan.
  2. Buat gulungan, siap untuk dihidang bersama caesar dressing dan japanese sesame dressing.

TIP CHEF : Gulungan caesar salad ini  boleh disimpan dalam peti sejuk selama  2 hari.