LIME MINT GATEAU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN KRIM:

240 gm mentega / marjerin

80 gm krim keju

60gm   gula

120 mllimeconcentrated – panaskan

2 sudu besar esen pudina

½ biji parutan limau nipis

5 helai daun pudina – cincang halus

Sedikit pewarna hijau

 

BAHAN  KEK SPAN:

3 biji telur gred A atau B

60 gm gula kastor

½ sudu kecil serbuk penaik

1/2 sudu kecil esen vanila

1/2 sudu besar ovallate

4 sudu besar tepung gandum

2 sudu besar susu tepung

60 gm mentega – cairkan

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Pukul semua bahan kek span kecuali mentega cair dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit).
  2. Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati dan rata.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang 11″ X 8″ yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya.
  4. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170⁰C selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
  5. Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari ketuhar. Biarkan sejuk seketika.
  6. Untuk menyediakan krim, pukul mentega atau marjerin, krim keju bersama gula sehingga gebu.Panaskan limeconcentrated sehingga mendidih, tuangkan perlahan- lahan kedalam adunan krim sambil terus pukul pada kelajuan sederhana.
  7. Masukkan parutan limau nipis, esen pudina dan daun pudina, pukul sebentar. Kemudiananda boleh bahagikan kepada dua bahagian, sebahagian diwarnakan dan sebahagian tidak perlu warna.Dengan menggunakan kek span, pemotong mengikut kreativiti dan paipkan krim untuk hiaskan kek.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan