HAIRAN GATEAU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN KRIM:

240 gm mentega

80 gm gula

1 biji buah pala – cincang

1 paket topping Hairan

¼ cawan air

 

BAHAN KEK :

1 paket tepung Hairan

250 ml air

125 ml minyak masak

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Masukkan air dan minyak ke dalam tepung, kacau sebati. Masukkan adunan ke dalam bekas atau loyang pembakar 7 inci bakar selama 35 hingga 40 minit. setelah siap sejukkan dahulu.
  2. Panaskan air sebentar, kemudian masukkan ke dalam topping Hairan, kacau hingga menjadi ganache.Biar dan ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama gula sehingga kembang, masukkan buah pala,pukul sebentar. Bahagikan kepada dua bahagian.
  4. Untuk menyediakan topping, gunakan topping hairan yang telah menjadi ganache dicampurkan ke satu bahagian mentega yang telah dipukul.Paipkan atas kek coklat moist mengikut kreativiti.Sejukkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan