LASAGNA RENDANG AYAM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN RENDANG AYAM

1 kg daging ayam (cincang)

8 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

½ cm  halia

½ cm lengkuas

½ cm kunyit hidup

7 tangkai cili padi

4 batang serai (dititik)

1 sudu besar cili kisar

1 sudu besar kerisik

2 sudu besar rempah gulai Cap Bunga Ros / serbuk kari

1 sudu besar Gula Melaka

5 helai daun Kunyit

5 helai daun limau purut

Garam dan gula secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit dan cili padi.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah dikisar.
  3. Masukkan cili kisar, rempah Cap Bunga Ros, gula Melaka, kerisik. Kacau sehingga sekata, kemudian masukkan ayam.
  4. Masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

 

BAHAN-BAHAN LASAGNA

6 keping kulit lasagne

500 gm keju Mozarella diparut

300 gm sos putih

 

BAHAN SOS PUTIH

½ liter susu UHT

3 sudu kecil roux

Panas kan susu kemudian masuk kan garam, serbuk lada putih dan sebuk buah pala, kemudian setelah panas masuk kan agen roux kacau sehingga pekat.

 

CARA MENYEDIAKAN LASAGNE

  1. Panaskan ketuhar kepada 200⁰C.
  2. Masukan 4 sudu besar rendang ayam di atas dulang pembakar. Susun 2 keping kulit lasagna dan letak 3 sudu rendang ayam di atas kulit lasagna. Kemudian letakkan 2 sudu sos putih di atas rendang ayam dan letakkan keju mozarella di atasnya. Ulang semula sehingga lapisan kedua. Taburkan keju mozzarella di atas dan tutup dengan kertas aluminium.
  3. Bakar di dalam ketuhar selama 45 minit, keluarkan alumunium foil setelah selesai.
  4. Masukkan kembali ke dalam ketuhar selama 5 minit lagi sehingga bahagian atas lasagna keemasan. Biarkan 10 minit sebelum dihidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan