LASAGNA DAGING

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

8 keping lasagna – rebus

 

Sos Daging

400 gm daging kisar

1 tin cendawan butang – potong dadu

1 labu bawang besar – potong dadu

5 ulas bawang putih  – cincang

2 sudu besar tomato puri

1 sudu kecil pati tomato

2 sudu sos cili

sedikit lada hitam & halba campuran

Gula & garam secukupnya

 

Sos Putih – bachamel

2 sudu besar  mentega

2 sudu besar tepung gandum

250 gm heavy cream

300 gm keju cheedar – potong dadu

Sedikit lada sulah & garam

 

Cara menyediakan

  1. Penyediaan sos daging: Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau.
  2. Masukkan daging dan gaul rata
  3. Bila daging empuk masukkan pati tomato, tomato puri, sos cili, halba campuran dan lada hitam.
  4. Masak hingga sebati kemudian masukkan cendawan butang.
  5. Penyediaan sos putih: Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung atas api sederhana.
  6. Bila tepung dan mentega dah sebati masukkan krim & kacau atas api sederhana sampai pekat. Masukkan garam dan lada sulah.
  7. Masukkan keju dan tutup api.
  8. Cara menyusun dan menyediakan lasagna: Susun lasagna kemudian tuangkan sos daging dan kemudian sos putih.
  9. Tabur keju cheddar. Ulang sampai penuh mangkuk diakhiri taburan keju di atas sekali.
  10. Bakar pada suhu 180-185 darjah celsius selama 45 minit.
  11. Pastikan lasagna sejuk supaya senang untuk dipotong.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan