BAHAN

1 cawan kus kus

2 labu bawang besar – potong dadu

3 tangkai cili merah – potong dadu

3 tangkai cili hijau – potong dadu

2 tangkai parsli – cincang

2 sudu besar jus  oren

2 cawan air

 

BAHAN B

600 isi ayam – potong dadu

5 ulas bawang putih – potong kiub

2 ulas bawang besar – potong kiub

1 sudu kecil serbuk jintan manis

1 sudu kecil serbuk jintan putih

1 sudu kecil serbuk ketumbar

4 biji tomato – dadu

5 biji buah zaitun hitam

Garam

Minyak

 

CARA

  1. Tuangkan dua cawan air mendidih dan tambahkan jus oren. Tuangkan kus kus dan tutup bekas. Biarkan kus kus menyerap air dan kembang.
  2. Panaskan kuali dan tuangkan minyak. Masukkan bawang, cili merah dan hijau.
  3. Setelah tumisan naik bau, tuangkan kus kus, dan taburkan garam serta parsli. Gaul sebati. Ketepikan.
  4. Untuk sos : Panaskan minyak, masukkan bawang putih dan bawang merah.
  5. Tumis sehingga naik bau dan masukkan jintan manis, jintan putih dan tomato.
  6. Kemudian masukkan isi ayam dan gaul sehingga ayam masak. Masukkan garam. Boleh dituangkan sedikit air untuk mempercepatkan proses ayam masak.
  7. Akhir sekali, masukkan buah zaitun hitam.