KUPANG CIK PIAH

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

1 kg kupang

1 kg santan

2 batang serai – mayang

1 keping asam gelugur

1 susu udang kering – ditumbuk kasar-kasar

10 tangkai cili padi – dipotong nipis

1 helai daun kunyit – mayang

Garam secukup rasa

 

BAHAN-BAHAN DIKISAR LUMAT:

2 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

2 cm kunyit hidup

1 cm halia

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Basuh kupang sehingga bersih. Masukkan kupang bersama-sama serai dan bahan yang telah dikisar lumat di dalam periuk. Rebus sehingga mendidih. Kacau rata.
  2. Masukkan santan. Sekiranya kuah agak pekat, bolehlah ditambah air. Masukkan asam gelugur dan garam secukupnya.
  3. Selepas itu bolehlah dimasukkan kupang dan kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih dan kupang masak dan dihidangkan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan