KUIH SRI AYU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

1 cawan santan pekat

Satu sudu ovallate

2 biji telur gred A

1 cawan gula

Sedikit esen pandan /air pandan

Sedikit pewarna hijau

2 cawan tepung gandum – ayak

1 sudu kecil serbuk penaik- ayak

 

BAHAN KELAPA:

1 biji kelapa muda – parut

Garam secukup rasa

Sedikit tepung ubi

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Kacau telur sehingga kembang. Masukkan gula, adun sehingga gula dan telur sebati serta gebu.
  2. Masukkan ovellate dan adun sehingga sebati serta tiada kesan ovallate.
  3. Masukkan santan dan esen pandan serta pewarna hijau (boleh juga ditukar dengan perasa dan pewarna yang lain jika suka)
  4. Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang diayak dan adun sehingga sebati.
  5. Kemudian masukkan adunan tersebut ke dalam acuan yang berisi kelapa.
  6. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak. (pastikan air kukusan benar-benar mendidih). Sedia untuk dihidangkan.
  7. Untuk menyediakan bahan kelapa, satukan ke semua bahan. Kemudian, padatkan kelapa di dalam acuan sri ayu.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan