KUIH KOCI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

110 gm tepung pulut

110 gm tepung pulut hitam

Air secukupnya

1 sudu kecil garam

 

BAHAN INTI:

1 biji kelapa parut

1 ketul gula Melaka

2 sudu besar gula pasir

1 cawan air

3 helai daun pandan

1 sudu besar tepung gandum

 

CARA:

 

  1. Masak gula Melaka sehingga menjadi karamel, masukkan air sedikit demi sedikit kemudian masukkan kelapa parut, daun pandan, kacau sehingga kering. Akhir sekali masukkan tepung gandum, sejukkan dan bulat-bulatkan.
  2. Satukan bahan tepung pulut , tepung pulut hitam dan air, kepalkan sehingga menjadi bebola, masukkan inti dan bungkus dengan daun pisang yang telah dilayur dan diletakkan sedikit minyak, bungkus seperti nasi lemak.
  3. Kukus sehingga masak.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan