KUIH BOM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN KULIT LUAR

420 gm tepung pulut

2 sudu besar tepung gandum

Sedikit garam

1 cawan air

Bijan secukupnya

 

BAHAN INTI

250 gm kacang hijau – rendam

1 keping gula Melaka

200 gm gula pasir

3 sudu besar tepung gandum

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. KULIT LUAR : Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
  2. Tuangkan air sedikit demi sedikit, uli adunan sebati. Jika terlembik, tambahkan setengah sudu tepung beras pulut.
  3. INTI : Masak kacang hijau bersama air secukupnya hingga kembang. Biarkan sehingga airnya hampir kering.
  4. Masukkan gula Melaka dan gula pasir, kacau rata dan biarkan hingga kering. Sesuaikan kemanisan, jika suka lebih manis boleh tambah gula.
  5. Tabur tepung gandum dan kacau rata. Angkat dan sejukkan. Bila sudah sejuk bentukkan inti menjadi bulat.

 

  1. Sapu sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan, leperkan dan masukkan inti kacang hijau yang telah dibentuk menjadi bulat-bulat tadi.
  2. Cantumkan bahagian leper tadi hujung ke hujung. Bulatkannya dengan kemas.
  3. Terus golek-golek ke dalam bekas bijan hingga seluruh kuih diselaputi bijan.
  4. Goreng dalam minyak banyak dengan api sederhana pada 5 minit permulaan. Kemudian baru besarkan api sambil kacau sehingga kekuningan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan