KRIM KENTANG DAN AYAM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

1 biji kentang besar (dipotong dadu)

2 ketul peha ayam

1 biji bawang besar (dipotong dadu)

2 keping daun bay

1 liter air

1/2 cawan krim

Garam dan lada putih secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Tumis bawang dengan sedikit mentega, masukkan kentang dan air. Biarkan mendidih.
  2. Kemudian masukkan ayam. Reneh sehingga kentang dan ayam masak. Asingkan ayam, kemudian kisarkan kesemua bahan sup.
  3. Carik-carikkan isi ayam dan masukkan semula ke dalam sup dan renehkan selama 5 minit.
  4. Jika sup terlalu pekat, boleh tambahkan air, jika sup sedikit cair renehkan lagi sehingga agak pekat. Masukkan krim dan perasakan dengan garam dan lada putih. Hidangkan panas.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan