BAHAN
1 biji buah kluwih
1 ekor ayam kampung salai – potong kecil
1 biji kelapa – ambil santannya
2 helai daun limau purut
2 batang serai – titik
Sedikit garam
Minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
3 biji buah keras
½ sudu kecil ketumbar
½ sudu kecil lada putih
20 tangkai cili kering
1 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi
CARA
- Buah kluwih dibersihkan, dibuang kulit, dipotong dan direbus hingga empuk. Angkat dan tuskan.
- Tumis ke semua bahan kisar sehingga wangi.
- Masukkan ayam kampung dan kacau rata.
- Kemudian masukkan santan dan masak dengan api yang sederhana.
- Masukkan pula daun limau purut, serai dan garam secukup rasa.
- Apabila kuah sudah mendidih, masukkan kluwih. Biarkan ia masak sebati. Kemudiannya bolehlah dihidangkan.
PESAN SAJI: Rupa buah kluwih seakan buah sukun tetapi kulitnya keras dan berduri.