BAHAN
½ ekor itik – potong sederhana
2 sudu besar rempah kerutuk – bancuh dengan sedikit air
2 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
1 sudu kecil garam
1 kiub pati ayam
¼ keping gula Melaka
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 keping asam gelugur
Sedikit minyak masak
BAHAN KISAR
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 biji buah keras
6 tangkai cili kering
CARA
- Panaskan minyak. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan bahan kisar hingga terbit minyak.
- Masukkan itik dan gaul rata. Perlahankan api dan tutup periuk, biar hingga itik empuk.
- Apabila itik telah empuk, masukkan santan, asam gelugur, garam, kiub pati ayam, gula Melaka dan kerisik. Kacau rata.
- Kacau hingga pekat dan warnanya bertukar sedikit gelap.
- Sesuaikan rasa dan sedia dihidangkan.