BAHAN :
600 gm isi ikan tenggiri rebus
1 mangkuk kelapa parut putih
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 sudu lada putih
Garam & serbuk perasa pilihan
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
CARA :
- Tumbuk bawang putih serta bawang merah serta lada putih hingga lumat.
- Masukkan sedikit demi sedikit kelapa parut bersama isi ikan dan tumbuk hingga halus.
- Keluarkan dan gaul sebati bersama garam dan serbuk perasa pilihan.
- Pecahkan sebiji telur dan gaul bersama bahan tumbuk sehingga sebati.
- Buat kepal-kepalan berbentuk lonjong sehingga habis.
- Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Goreng [email protected] sehingga timbul ke atas permukaan minyak.
- Pastikan setelah keseluruhan [email protected] berwarna kuning keemasan.