KENTANG PANGGANG MADU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

4 biji ubi kentang – potong bujur kepada 4 bahagian

1 sudu besar bawang besar – potong kiub halus

2 sudu besar mentega cair

1 sudu besar madu

1 sudu kecil mustard

Sedikit garam

Sedikit serbuk lada sulah

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan ketuhar sehingga 190⁰C.
  2. Sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar.
  3. Letakkan ubi kentang ke atas dulang pembakar. Pastikan ubi kentang tidak bertindih.
  4. Letakkan bawang besar di atasnya.
  5. Di dalam bekas yang berlainan, satukan madu, mentega cair, mustard, garam dan serbuk lada sulah. Kemudian tuangkan ke atas ubi kentang tadi.
  6. Bakar selama 30 hingga 35 minit atau sehingga ubi kentang empuk. Kacau sekejap-sekejap sehingga masak.
  7. Di dalam bekas yang lain, cairkan mentega dengan api yang perlahan. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati dalam masa seminit.
  8. Tuangkan susu segar perlahan-lahan sehingga habis. Kacau sebati lebih kurang 4 hingga 5 minit. tuangkan adunan tepung tadi ke dalam periuk yang mengandungi ubi kentang dan masak sup sehingga betul-betul masak.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan