Skip to Content

Friday, July 21st, 2017
KEK SUJI BERBADAM

KEK SUJI BERBADAM

Saji Online

BAHAN-BAHAN SIRAP

2 1/4 cawan gula

1 1/2 cawan air

2 sudu besar jus oren

1 sudu kecil madu

 

BAHAN-BAHAN KEK

2 cawan tepung suji

1 cawan gula

100 gm mentega (lembutkan)

1 cawan susu penuh krim

1/2 sudu kecil esen vanila

1 sudu kecil serbuk penaik

1 sudu kecil soda bikarbonat

2 biji telur

1 cawan badam

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Cara menyediakan sirap, masukkan gula, air dan jus oren ke dalam periuk dan didihkan.
  2. Masukkan madu dan didihkan dengan api yang sederhana selama 8 hingga 10 minit. Ketepikan.
  3. Panaskan ketuhar dengan suhu 180⁰C
  4. Putar mentega dan gula sehingga kembang, masukkan telur dan esen vanila.
  5. Sementara itu, satukan tepung suji, serbuk penaik dan soda bikarbonat.
  6. Masukkan bahan-bahan dilangkah tiga ke dalam adunan yang telah diputar tadi sedikit demi sedikit dan masukkan susu.
  7. Tuang adunan ke dalam acuan pembakar. Hiaskan dengan badam. Bakar selama 25 minit.
  8. Keluarkan kek dari ketuhar, tuangkan sirap ke atas kek sehingga meresap. Biarkan sejuk dan boleh dihidangkan.
Previous
Next