KEK SANTAN PANDAN KRIM KEJU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

300gm tepung gandum

1 sudu kecil serbuk penaik

5 biji telur gred A

250gm gula kastor

1 sudu kecil ovallate

200ml santan kotak

Sedikit pes pandan

 

BAHAN TOPPING  

1/2  cawan krim keju

1/2  cawan mentega tanpa garam

1/2 sudu kecil esen vanila

1 cawan gula aising

 

CARA

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Lengserkan loyang dengan dengan sedikit mentega.
  2. Satukan telur, gula kastor dan ovallate, pukul sehingga gebu.
  3. Seterusnya masukkan sedikit demi sedikit, tepung gandum dan serbuk penaik. Kaup balik adunan dengan spatula hingga selesai.
  4. Kemudian tuang santan kotak, kacau lagi dengan spatula sehingga bercampur dengan adunan.
  5. Masukkan pes pandan dan kacau hingga sebati. Tuang adunan ke dalam loyang. Bakar selama 40 minit.
  6. TOPPING : Pukul krim keju, mentega dan esen vanila sehingga rata.
  7. Masukkan gula aising, pukul sehingga gebu dan berkrim. Bolehlah dihiaskan pada kek mengikut kreativiti anda.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan