KEK OREN COKLAT KUKUS

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN :

1 ¾ cawan tepung gandum- ayak

1 sudu kecil serbuk penaik – ayak

1 cawan gula kastor

1 cawan mentega

4 biji telur gred A

2 sudu besar serbuk coklat

1 biji buah oren – parut kulit dan ambil jus

2 titis pewarna oren

Secubit garam

 

 

BAHAN KRIM MENTEGA

125 gm mentega

125 gm gula aising – ayak

1 sudu kecil esen vanila

 

CARA

  1. Dalam mangkuk adunan, masukkan mentega dan gula. Putar sehingga gula larut. Selepas itu masukkan telur satu demi satu, pukul sehingga campuran bertukar putih dan gebu.
  2. Masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan garam. Gaul rata tepung gandum ikut jam dalam gerakan bulatan.
  3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian masukkan serbuk coklat, gaul rata.
  4. Satu bahagian adunan lagi, masukkan parutan oren, jus oren dan beberapa titis pewarna oren. Gaul rata.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci berselang seli antara adunan coklat dan oren hingga selesai.
  6. Panaskan pengukus, kukus kek selama 1 jam atau sehingga kek masak. Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil, untuk mengelakkan air dari menitik diatas adunan.
  7. KRIM MENTEGA :Putar gula aising, mentega dan esen vanila dengan kelajuan yang tinggi sehingga gebu dan ringan. Setelah kek masak, hiaskan krim mentega mengikut kreativiti anda.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan