BROWNIES KACANG PISTACHIO

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A

4 biji telur

2 cawan gula kastor

2 sudu kecil esen vanila

1 cawan mentega cair

 

BAHAN B

1¼ cawan serbuk koko

½cawan tepung gandum

1 sudu kecil garam halus

100 gm kacang pistachio

 

CARA

  1. Gris loyang dengan mentega atau minyak. Taburkan dengan tepung. Ketepikan seketika.
  2. Di dalam mangkuk, pukul telur hingga kembang dan pucat. Masukkan gula kastor dan pukul lagi seketika.
  3. Masukkan pula esen vanila dan mentega cair. Pukul sebentar sahaja.
  4. Masukkan serbuk koko, tepung gandum dan garam halus. Kaup balik dengan spatula agarsemua bahan bercampur.
  5. Masukkan kacang pistachio dan kaup balik adunan.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang. Bakar pada suhu 180°C selama lebih kurang 45minit atau sehingga masak.

 

PESAN SAJI :  Jangan putar terlalu lama adunan ketika proses membuat brownies, cukup sekadar bahan bercampur.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan