KEK PISANG BUTTERSCOTCH

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

1 cawan susu pekat

1 cawan gula halus

3 cawan tepung gandum

8 biji pisang berangan – lenyek

1 sudu kecil  esen vanila

1 sudu kecil  esen butterscotch

1 sudu kecil  serbuk soda bikarbonat

5 biji telur

Secubit garam

½ cawan cip butterscotch – kisar kasar

 

CARA:

  1. Gaulkan pisang, minyak masak dan garam sehingga sebati. Ketepikan.
  2. Masukkan susu, gula halus, esen vanila, esen butterscotch, telur ke dalam mesin pengadun dan pukul sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan bahan yang telah gaul tadi. Kacau sehingga sebati.
  4. Tuang ke dalam acuan dan bakar dalam ketuhar pada suhu 180°C sehingga masak.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan