KEK PANDAN KAYA

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

1 biji kek pandan span

100 gula pasir

30 ml jus pandan

15 gm serbuk agar-agar

15 gm tepung jagung

Garam

 

BAHAN ADUNAN A

500 ml santan kelapa

3 biji telur ayam

 

 CARA

  1. Campurkan santan dan telur, tapis ke dalam bekas. Ketepikan.
  2. Campurkan gula dan jus pandan ke dalam adunan A, kacau sehingga sebati.
  3. Didihkan air di dalam periuk, menggunakan teknik ‘double boiler’ masak adunan sehingga pekat, lebih kurang 1 jam. Ketepikan.
  4. Sementara itu, larutkan agar-agar serbuk dan tepung jagung dengan sedikit air. Tuangkan larutan agar-agar ke dalam adunan tadi. Kacau sehingga sebati. Ketepikan.
  5. Potongkan kek pandan span kepada 3 atau 4 bahagian mengikut ketinggian acuan yang digunakan.
  6. Lapiskan kek pandan sehingga menutupi permukaan atas kek. Tuangkan agar-agar secara berselang seli. Ulangi proses yang sama sehingga habis.
  7. Simpan kek yang telah siap, kedalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam sebelum di hidangkan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan