KEK PANDAN BERLAPIS

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN UNTUK PANDAN SPONGE

200 gm tepung kek span vanila

4 biji telur

2 sudu besar esen pandan

100 gm mentega – cairkan

 

CARA:

  1. Pukul ke semua bahan sehingga sebati dan masukkan mentega.
  2. Tuang ke dalam dulang pembakar dan masukkan ke dalam ketuhar.
  3. Bakar sehingga masak pada suhu 180⁰C.

 

BAHAN UNTUK PANDAN KAYA

500 gm kek span (dibahagi 3 lapis)

150 gm gula halus

1 sudu kecil garam

50 gm tepung hoenkwe

50 gm serbuk jeli

2 biji telur

100 ml jus pandan

300 ml santan

1200 ml air

 

CARA:

  1. Masukkan ke semua bahan dalam periuk dan masak di atas api sederhana.
  2. Kacau sehingga sebati dan likat, sejukkan sebentar.
  3. Dalam loyang, letakkan selapis kek pandan, kemudian tuangkan selapis pandan kaya.
  4. Biarkan sejuk sebentar kemudian lapiskan lagi sehingga tiga lapis.
  5. Di lapisan yang atas taburkan dessicated coconut. Simpan di dalam peti dan boleh lah di hidangkan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan