KEK NESTUM PELANGI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

200 gm nestum original

½ cawan gula kastor

½ tin susu pekat manis

5 biji telur

125 gm mentega

½ sudu besar esen vanilla

Pewarna ungu, biru, hijau, kuning dan merah

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan pengukus dengan air yang mencukupi. Pastikan air mendidih.
  2. Masukan mentega dan gula dan pukul hingga kembang.
  3. Kemudian masukan telur satu persatu dan pukul hingga semua bahan sebati.
  4. Selepas itu, masukan susu pekat dan kacau hingga rata.
  5. Masukan nestum dan kacau perlahan-lahan agar semua bahan menjadi sebati.
  6. Campurkan esen vanilla dan bahagikan adunan kepada lima bahagian.
  7. Masukkan pewarna berbeza kepada lima bahagian tadi dan kacau rata.
  8. Akhir sekali, masukan ke dalam bekas loyang dan lapiskan satu demi satu warna mengikut citarasa anda.
  9. Akhir sekali, kukus selama satu jam ke satu jam setengah.
  10. Apabila sudah masak, biarkan sejuk sebelum di potong untuk dihidang.
  11. Kek boleh dihidang dengan krim putar.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan