KEK COKLAT OREN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

½ cawan serbuk koko

1 ½ cawan gula castor

1 ½ cawan tepung

150 gm mentega

1 cawan jus oren

½ sudu kecil soda bikarbonat

2 biji telur gred A

 

Bahan untuk Krim Coklat Oren:

200 gm coklat gelap

½ cawan susu

1 sudu kecil esen oren

100 ml krim putar

Sedikit isi oren untuk hiasan

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180⁰C.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan putih.
  3. Kemudian, masukkan telur satu persatu sehingga habis.
  4. Seterusnya masukkan tepung, serbuk koko, garam dan serbuk soda bikarbonat sedikit demi sedikit sambil terus pukul dengan kelajuan yang perlahan.
  5. Seterusnya, masukkan jus oren dan pukul agar adunan sebati.
  6. Masukkan adunan kedalam acuan yang sudah disapu dengan sedikit minyak dan bakar selama 45 minit sehingga masak.

 

Krim Coklat Oren:

  1. Panaskan susu sehingga mendidih dan masukkan ke dalam coklat yang sudah dipotong kecil. Kacau sehingga adunan coklat sebati dan sejukkan sebentar.
  2. Pukul krim putar sehingga kembang dan masukkan adunan coklat tadi. Biarkan sejuk dan keras sedikit sebelum dihiaskan di atas kek.
  3. Kek boleh dihias dengan buah oren diatasnya.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan