KEK LOBAK WALNUT KEJU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

4 biji telur
1 ¼ cawan minyak jagung @ mentega cair
2 cawan gula
2 sudu kecil vanila esen
2 cawan tepung superfine                                                                                                                                                                2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecilserbuk penaik
½  sudu kecil garam
2 sudu kecil serbuk kayu manis
3 cawan lobak merah – parut
1 cawan kacang walnut – cincang

Bahan  hiasan

½ cawan mentega – lembutkan
250 gm krim keju – lembutkan
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan kacang badam

 

Cara  menyediakan:

1. Panaskan ketuhar kepada suhu 170 darjah selsius. Sapukan loyang 9X9 inci  dengan gris.

2. Dalam bekas pengadun, pukul telur bersama minyak, gula dan dua sudu kecil esen vanila.

3. Campurkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat, serbuk kayu manis dan garam.

4. Kemudian masukkan lobak merah dan walnut dan kacau hingga sebati. Setelah itu masukkan adunan ke dalam loyang.

5. Bakar selama 45 minit.

6. Untuk hiasan masukkan semua bahan kecuali kacang badam dan dipukul hingga krim kembang. Setelah itu boleh disapukan kepada kek dan dihias dengan kacang badam.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan