KEK LOBAK MERAH TANPA TEPUNG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN
5 biji telur
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila

BAHAN B
½ cawan minyak bunga matahari
3 cawan serbuk badam
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu kecil serbuk cengkih
1 sudu kecil serbuk penaik
400 gm lobak merah |parut halus
1 cawan  kelapa parut
½ cawan  walnut atau badam cincang
½ cawan kismis

CARA MENYEDIAKAN

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 160° Sapukan acuan bersaiz 10 x 10 dengan mentega.
  2. Kisar telur, gula dan esen vanila hingga pekat dan kembang tiga kali ganda.
  3. Dalam bekas lain, gabungkan bahan B dan gaul sebati. Masukkan bahan B ini ke dalam A secara kaup balik hingga rata.
  4. Masukkan ke dalam acuan. Masak selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak.
  5. Sejukan kek, dan kemudian simpan dalam peti sejuk selama 2-3 jam. Hidangkan dengan krim keju.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan