KEK COKLAT TANPA TEPUNG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

175 gm coklat masakan | cincang

1/2 cawan mentega tanpa garam

3/4 cawan gula

3 biji telur (saiz besar)

1/2 cawan serbuk koko

1/4 sudu kecil garam

1 sudu kecil esen vanila

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Sediakan loyang springform bersaiz 6 atau 7 inci. Alaskan bahagian dasarnya dengan kertas minyak. Sapukan kertas tersebut dan keliling loyang dengan mentega.
  2. Dalam periuk dan api sederhana, cairkan coklat bersama mentega. Kemudian masukkan gula dan garam. Kecilkan api dan kacau lebih kurang satu minit hingga gula cair.
  3. Ketepikan daripada dapur, kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul rata.
  4. Gunakan pengayak tangan (mesh hand sieve) untuk mengayak serbuk koko ke dalam adunan tadi supaya adunan tidak berketul. Pukul hingga adunan licin dan sebati.
  5. Curahkan ke dalam loyang springform yang telah disediakan tadi dan bakar selama 25 minit.
  6. Setelah masak, sejukkan lebih kurang 15 minit sebelum dihidangkan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan