KEK LAPIS PANDAN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

Masa Penyediaan: 5 minit

Masa Memasak: 15 minit

Bahan-bahan           Kuantiti

 

Kek Span pandan/vanila  1 biji saiz 7 inci

 

Kastad Pandan     

250 ml + 1 liter air susu cair

400 ml santan

15 gm serbuk agar-agar

80 gm gula

600 ml jus pandan

90 gm tepung Hong Kwee hijau

 

Hiasan  

50 gm kelapa kering

 

CARA :

  1. Potong kek span kepada tiga bahagian.
  2. Cara memasak kastard:Campurkan tepung hong kwee dengan jus pandan dan kacau hingga sebati dan tidak berketul.
  3. Satukan susu cair, santan, serbuk agar-agar dan gula di dalam satu periuk dan masak atas api sederhana hingga hancur gula dan agar-agar.Tapiskan campuran tepung hong kwee dan jus pandan ke dalam periuk agar-agar dan masak lagi hingga pekat.
  4. Cara melapiskan kek: Letakkan lapisan kek yang pertama ke dalam loyang. Tuangkansatu pertiga bancuhan kastard ke atas kek.
  5. Letakkan lapisan kek yang kedua pula dan tuangkan bancuhan kastard lagi menutupi lapisan kek.
  6. Letakkan lapisan kek ketiga dan letakkan bancuhan kastard hingga habis.
  7. Hentakkan loyang beberapa kali untuk mengeluarkan gelembung udara dari lapisan kek dan kastard. Sejukkan seketika pada suhu bilik.
  8. Masukkan ke dalam peti sejuk untuk disejukkan.
  9. Apabila dihidangkan, taburkan kelapa kering sebagai hiasan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan