KARI KEPALA IKAN MERAH

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A

2 ulas bawang merah – tumbuk

3 ulas bawang putih – tumbuk

4 cm halia – tumbuk

1 batang serai – titik

1 tangkai daun kari

 

BAHAN B

3 sudu besar serbuk kari ikan/udang

1 sudu besar serbuk kunyit

Air

 

BAHAN C

1 sudu besar asam jawa

1 cawan air panas

Garam & gula secukupnya

 

BAHAN D

1 ekor ikan merah – goreng setengah masak

300 ml susu segar

 

BAHAN E

Kacang bendi

Terung

Tomato

 

CARA

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan A tadi hingga naik bau. Masukkan serai dan daun kari, tumis sebentar.
  2. Bancuh rempah dengan air, dan masukkan dalam bahan tumis. Tumis hingga pecah minyak dan naik bau. Masukkan bahan C, kacau dan biarkan mendidih pada api perlahan.
  3. Kemudian, masukkan bahan D dan E. Gaul sedikit dan biarkan mendidih sebentar.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan