KEK KEJU OREO STRAWBERI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN LAPISAN BAWAH KEK:

200 gm biskut oreo – kisar halus

80 gm mentega cair

 

BAHAN KRIM

BAHAN A:

500 gm  krim keju

1 sudu kecil perasa strawberi

BAHAN B:

3 biji telur kuning                        }

50 gm gula                                     } ‘double boiler’

Sedikit parutan kulit lemon      }

 

BAHAN C:

2 sudu besar serbuk gelatin   }  ‘double boiler’

50 ml air                                     }

 

BAHAN D:

150 ml krim putar

 

BAHAN E:

3 biji telur putih

50 gm gula kastor

 

BAHAN F:

4 biji belahan buah strawberi

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Satukan biskut oreo dan mentega cair ke dalam acuan 8 inci. Tekan padat biskut tersebut dan simpan selama 1 jam di dalam peti sejuk.
  2. UNTUK BAHAN KRIM: Bahan A dipukul hingga gebu. Masukkan bahan B dan C. Kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan bahan D dan bahan E yang telah dipukul gebu.
  4. Masukkan sekali bahan F. Kacau rata dan tuang atas biskut yang telah disejukkan tadi.
  5. Hiaskan dengan strawberi di atasnya. Simpan di dalam peti sejuk selama dua jam. Bila dah keras bolehlah dihidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan