KEK COKLAT KEJU LAVA – STEP BY STEP

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
3. Hiaskan dengan topping keju lava, parutan coklat dan buah strawberi.

Bahan Kek Coklat:

250 gm mentega

300 gm gula kastor

½ sudu besar ovalete

6 biji telur gred A

250 gm tepung kek -ayak

2 sudu kecil  soda bikarbonat – ayak

1 ½ sudu kecil serbuk penaik – ayak

 

Bahan Coklat Pes:

100 gm serbuk koko

250 ml air panas

60 gm gula kastor

100 ml krim putar UHT @ krim masakan

1 sudu kecil coklat emulco

 

CARA

Coklat pes: Satukan semua bahan coklat pes dan sejukkan pada suhu bilik.
Kek coklat: Putar mentega, gula kastor dan ovalete sehingga berkrim. Masukkan telur satu persatu, putar hingga sebati.
Masukkan bahan-bahan yang ayak dan bahan-bahan coklat pes, adun adunan hingga sebati.
Bahagi adunan kepada dua bahagian,tuangkan kedalam loyang 7 inci x 7 inci x 3 inci yang telah dialas kertas minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 160⁰C. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak . Sejukkan kek sebelum dipotong kepada dua bahagian.

 

TOPPING COKLAT FUDGE

BAHAN:

500 gm coklat masakan

250 ml  susu segar

1 sudu kecil mentega

 

CARA :

Panaskan coklat masakan menggunakan teknik “ double boiler”. Apabila cair , tuangkan susu segar dan masukkan mentega.
Kacau hingga sebati, sejukkan sekejap dan sedia untuk digunakan.

 

TOPPING KEJU LAVA

BAHAN:

500 gm krim keju – suhu bilik

100 gm gula aising

10 sudu besar susu segar

5 sudu besar susu pekat

3 sudu kecil jus lemon

Hiasan :  coklat parutan dan buah strawberi

 

CARA:

Putar krim keju dan gula aising sehingga berkrim.
Masukkan semua bahan , kacau sebati dan sedia untuk digunakan.

 

CARA PENYEDIAAN MELAPIS KEK:

1. Potong kek, paipkan topping keju lava dibahagian permukaan kek .

2. Kemudian lapiskan dengan kek dan tuangkan topping coklat fudge.

3. Hiaskan dengan topping keju lava, parutan coklat dan buah strawberi.

 

 

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan