KEK CHERRY BOY

BAHAN-BAHAN:

3 cawan tepung gandum

½ sudu kecil soda bikarbonat

1 sudu besar serbuk penaik

2 cawan gula kastor

3 biji telur

1 cawan minyak jagung

Sedikit esen vanila

½ cawan buah ceri – kisar

4 biji pisang lembik

 

Bahan Topping:

Buah ceri maraschino

120 gm coklat susu konvertur

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Satukan ke semua bahan kering dalam mangkuk besar.
  2. Gunakan spatula sahaja, campurkan telur, pisang , ceri dan esen vanila.
  3. Masukkan bahan kering perlahan-lahan pada adunan tadi, jangan terlalu lama.
  4. Tuangkan ke dalam acuan rim 9 inci dan bakar pada suhu 180⁰C selama35 minit. setelah siap sejukkan.
  5. Menggunakan kaedah doubleboiled, cairkan coklat susu kouvertur dan tuang ke atas kek ceri, hiaskan dengan buah ceri maraschino.