KARI TETEL KAMBING REMPAH SANGAI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

1 kg tetel daging kambing

1 kg santan pekat

1 labu bawang besar – mayang

3 ulas bawang putih – mayang

2 cm halia – mayang

1 keping asam gelugur

Rempah 4 sekawan

2 tangkai daun kari

2 biji ubi kentang – potong 4

Sedikit tepung gandum

Minyak masak untuk menumis

Garam

 

BAHAN SANGAI

100 gm rempah kari

1 sudu kecil jintan manis

1 sudu kecil jintan putih

½ sudu ketumbar

 

CARA

  1. Daging kambing, direndam dengan tepung gandum selama 1 jam. Kemudian basuh hingga bersih. Perahkan limau nipis seketika dan basuh semulauntuk hilangkan bau hamis dan tuskan airnya.
  2. Kisar bahan sangai sehingga lumat. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan berserta bawang dan halia sehingga naik bau.
  4. Masukkan bahan sangai, kacau dengan rata beberapa minit dan masukan sedikit air. Tumis seketika supaya rempah betul-betul masak dan terbit minyak.
  5. Selepas itu, bolehlah masukkan daging kambing. Reneh sehingga daging kambing empuk.
  6. Kemudian masukkan ubi kentang, santan, daun kari dan terus masak sehingga daging dan kentang empuk.
  7. Masukkan sedikit air asam jawa, apabila kuah mendidih dan terbit minyak tutupkan api.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan