KARI KAMBING GEARBOX

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

2 kg kaki kambing

10 ulas bawang merah – kisar

5 ulas bawang putih – kisar

3 cm halia – kisar

100 gm rempah kari daging

50 gm serbuk cili

3 cawan santan pekat

3 cawan air

1 cawan susu cair

2 cm kayu manis

6 kuntum bunga lawang

10 kuntum bunga cengkih

6 biji buah pelaga

2 biji tomato – belah 4

Daun pandan dan daun kari

Garam secukup rasa

Minyak masak secukupnya

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar tadi bersama kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga, daun kari, daun pandan, cili kisar, serbuk cili dan rempah kari. Kacau hingga terbit minyak.
  2. Masukkan tulang kambing dan biarkan hingga empuk.
  3. Kemudian masukkan santan, air dan susu cair, kacau sehingga sebati.
  4. Masukkan tomato dan garam.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan