KARI AYAM BEREMPAH

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

1 ekor ayam

1 biji limau nipis – ambil jus

½ cawan santan pekat

2 ½ cawan santan cair

1 sudu besar kerisik

¼ cawan air

 

BAHAN REMPAH (bancuh dengan ¼ cawan air)

2 sudu besar serbuk cili

3 sudu besar serbuk ketumbar

2 sudu besar serbuk kari daging

 

BAHAN TUMIS

4 ulas bawang merah – mayang

2 sudu besar bawang putih – cincang

2 sudu besar halia – hiris

2 tangkai daun kari

2 tangkai cili hijau – hiris serong

 

CARA

  1. Bersihkan ayam, perap dengan jus limau nipis, 1 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil serbuk cili. Biarkan seketika. Sementara itu, bancuh bahan rempah dengan ¼ cawan air. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis daun kari bersama bawang putih dan halia, kacau hingga layu. Masukkan bawang merah dan cili hijau. Kacau hingga wangi serta kekuningan.
  3. Masukkan pularempah yang telah dibancuh. Masak sehingga pecah minyak.
  4. Kemudian masukkan ayam,kacau rata dan biarkan bersalut dengan rempah. Selepas itu, masukkankerisik, santan cair dan garam secukup rasa . Masak sehingga ayam lembut.
  5. Seterusnya masukkan santan pekat, biarkan ia sehingga masak. Hidangkan dengan nasi minyak atau ketupat pulut.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan