KAMBING RENIH MANIS BERSAMA BUAH PIC

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

1 kg kambing dipotong dadu saiz 2/3 cm

2 biji bawang besar dikisar

3 ulas bawang putih dikisar

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil halia

1 sudu kecil lada hitam

½ sudu kecil serbuk kunyit

½ sudu kecil  saffron

½ sudu kecil ras el hanout

2 batang kulit kayu manis

¼ cawan minyak zaitun

¼ cawan minyak sayur/marjerin

1 cawan  aprikot kering

1 cawan buah pic

3 sudu kecil gula/madu

1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis

300 gm badam goreng

2 sudu kecil bijan dan batang ketumbar

 

BAHAN-BAHAN REMPAH RAS EL HANOUT

2 sudu kecil serbuk  buah pala

2 sudu kecil  serbuk ketumbar

2 sudu kecil  serbuk jintan putih

2 cm halia

2 sudu kecil serbuk kunyit

2 sudu kecil  garam

2 batang kayu manis

1 ½ sudu kecil gula

1 ½ sudu kecil paprika

1 ½ sudu kecil  serbuk lada hitam

20 gm cili kering

1 sudu kecil serbuk buah pelaga

5 kuntum bunga cengkih

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Goreng kesemua bahan tadi tanpa minyak kemudian kisar menggunakan pengisar kering dan simpan di dalam bekas.
  2. Campurkan daging dengan bawang, bawang putih, rempah dan minyak. Masak daging yang telah di campur selama beberapa minit dengan api yang sederhana  di dalam periuk.
  3. Masukkan 2 cawan air dan daun ketumbar yang dipotong halus. Masak dengan api yang tinggi supaya daging boleh mereneh yang cepat.
  4. Tutup dan reneh daging dengan api sederhana selama satu jam atau sehingga dagingnya sangat lembut.

PESAN SAJI: Ketika memasak, tambahkan ½ cawan cecair. Jika perlu, tambah sedikit air semasa memasak untuk mengelakkan daging dari kering. Apabila daging telah masak, kurangkan sos sehingga minyak dan bawang sahaja yang tinggal.

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Masukkan aprikot dalam periuk kecil dan tutup dengan air. Reneh aprikot dengan api sederhana, sebahagiannya ditutup, selama 10 hingga 15 minit, atau sehingga lembut.
  2. Tambah gula (atau madu), kayu manis.
  3. Reneh aprikot selama kira-kira 5 hingga 10 minit atau sehingga kesemua aprikot diselami sirap tebal.
  4. Untuk menghidangkan, letakkan daging yang dimasak di atas pinggan besar bersama-sama aprikot dan sirap. Hiaskan dengan badam goreng.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan