DAGING PERAPAN TUMIS ALA VIETNAM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

500 gm daging dihiris nipis

2 sudu besar bawang putih – cincang

1 ½ sudu gula

2 sudu besar sos tiram

1 sudu besar sos ikan

1 sudu besar minyak bijan

1 sudu kecil  kicap cair

 

BAHAN-BAHAN VINAIGRETTE:

1/2 cawan cuka beras

1 ½ sudu besar gula

Garam secukup rasa

 

BAHAN-BAHAN SOS CELUP:

1 biji jus limau

Garam secukup rasa

½ sudu kecil lada sulah

2 labu bawang besar – hiris

2 biji tomato dipotong dadu

2 ikat bayam (daun sahaja)

Minyak masak secukupnya

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Sediakan bahan-bahan perapan iaitu bawang putih, sos tiram, sos ikan, kicap cair dan minyak bijan. Selepas itu, perap daging selama 1 hingga 2 jam.
  2. Vinaigrette disediakan dengan mencampurkan cuka beras, gula dan garam. Bawang besar merah dihiris nipis dan dicampurkan dengan Vinaigrette selama 10 minit.
  3. Kemudian panaskan kuali, masukkan 3 sudu minyak masak dan masukkan daging yang diperapkan tadi sehingga masak.
  4. Susun bahan-bahan yang telah disediakan secara berlapis: Mulakan dengan bayam yang telah dicuci dan diletakkan di atas pinggan.
  5. Kemudian, letakkan daging yang telah digoreng tadi di atas bayam. Akhir sekali, letakkan Vinaigrette dan tomato yang telah dipotong dadu.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan